Amsterdam, David Chipperfield

David Chipperfield

Freshfields Bruckhaus Deringer — David Chipperfield Architects


Langs de Amsterdamse Zuidas gebeurt van alles: er wordt veel nieuw gebouwd, maar zo af en toe worden bestaande gebouwen ook gerenoveerd. De oude Assurantiebeurs bijvoorbeeld is getransformeerd in een advocatenkantoor voor Freshfields Bruckhaus Deringer.

Het oude gebouw – ontworpen door ZZDP – is overigens niet zó oud: nog geen twintig jaar. De laat-modernistische representant uit de jaren tachtig, expressief en open met een prefab gevelbekleding van gepolijst sierbeton, is een van de eerste atriumgebouwen in Nederland. Niets mis mee, zou je zeggen, ware het niet dat het gebouw al enige jaren leeg stond. Bovendien verouderde de gevel sneller dan je zou verwachten voor zo’n betrekkelijk jong gebouw, en kwam het ook daardoor wat gedateerd over. De Britse architect David Chipperfield – onder andere bekend van de renovatie van het Neues Museum uit 1859 in Berlijn maar ook van het genomineerde America’ Cup Building in Valencia voor de Mies van der Rohe Award 2007 – kreeg de opdracht om het gebouw nieuw leven in te blazen.
Dit leidde tot een extreme make-over. In hoofdzaak kwam de renovatie neer op het strippen van het gebouw, waarna het interieur en het representatieve deel van de gevel opnieuw werden opgebouwd. Opmerkelijk is de wijze waarop dat is gebeurd. De oorspronkelijke slanke kolommen verdwenen achter forse schijnkolommen van gipsplaat en boven het atrium zijn constructief niet-noodzakelijke balken aangebracht. Het buitenblad van de gevel werd verwijderd, waarna op nieuwe wapening een laag spuitbeton werd aangebracht. Chipperfield heeft met vorm en kleur een scheiding gemaakt tussen publiek en privaat. In de architectonische vertaling komt dit tot uiting in een opdeling van het gebouw in twee verschillende gebouwdelen die in elkaar geschoven zijn In een witte U-vorm – waarin plaats is voor de private ruimten van het advocatenkantoor – is een antracietkleurig T-vormig gedeelte geschoven voor de publieke ruimten, waarbij de korte streep de voorgevel van het gebouw vormt.

Het resultaat is een gebouw met een minimalistische frisheid dat authentieker modern lijkt dan het oorspronkelijk ooit geweest is, ondanks – of misschien wel dankzij – de nepkolommen en -balken en de dikke laag spuitbeton op de voorgevel, waarmee in wezen alle principes van het moderne bouwen geschonden zijn
Opdracht: ING Real Estate, Den Haag
Ontwerp: David Chipperfield Architects Ltd, Londen
Co-architect: ZZDP Architecten, Amsterdam


Archined | mei 2007


kijk verder >>
terug >>