Robin Hood Gardens

Een bedevaartsoord voor architectuurliefhebbers: dat is wat Robin Hood Gardens in Oost-Londen had kunnen zijn. Maar voor een pelgrimage is het nu al te laat, want het door Alison en Peter Smithson gerealiseerde wooncomplex is er niet meer.

Sir Richard Rogers trad in de zomer van 2015 nog op als spreekbuis voor de 20th Century Society. Samen met andere invloedrijke architecten zoals Zaha Hadid, Robert Venturi en Toyo Ito ondernam hij een tweede poging om het complex op de lijst voor English Heritage te krijgen. De groep maakte zich hard voor een heroverweging van het plan om het hele complex met de grond gelijk te maken, zoals dat in 2009 al besloten was. Helaas is deze poging faliekant mislukt: medio 2015 werd het verzoek afgewezen door de lokale politiek en door Historic England, het instituut dat bepaalt welke bouwwerken op de monumentenlijst komen te staan. Sloop was daarmee onafwendbaar.


overzicht Robin Hood Gardens voor de sloop

Robin Hood Gardens zoals het was, gezien vanaf het centraal gelegen grasveld  speeltuin Robin Hood Gardens  wasgoed op een balkon Robin Hood Gardens, ton nog bewoond


Het had de ideale woonomgeving moeten worden. Met woningen die liggen langs "streets in the air" waar bewoners elkaar ontmoeten en kleine kinderen veilig kunnen spelen. Centraal ligt een forse groenstrook met speelgelegenheid voor oudere kinderen.

Maar de realiteit was anders. Bewoners gedroegen zich anders dan voorzien. Op de ontmoetingsplekken ontwikkelden zich criminele activiteiten. En aan het onderhoud van de flats werd weinig aandacht en geld besteed. Woningen kwamen leeg te staan en de omgeving raakte steeds meer in verval. Alleen de speeltuin in het middengebied met de opvallende heuvel werden nog enigszins onderhouden.

Robin Hood Gardens is niet meer, alleen die heuvel heeft in het herontwikkelingsproject een plek gekregen, met de prestigieuze naam Millennium Green. En een uitsnede van 10 meter breed en drie verdiepingen hoog is van de ondergang gered door het Victoria & Albert Museum. Tijdens de Architectuur Biënnale van 2018 in Venetië werd het tentoongesteld met het thema "Robin Hood Garden: A Ruin in Reverse".

En toch, als je nu even je gedachten de vrije loop laat en je voor de geest probeert te halen hoe het had kunnen zijn met wat meer aandacht en geld en vooral een beter beleid, dan is het toch zonde dat Robin Hood Gardens er niet meer is.

< terug