Londen, Robin Hood Gardens

Robin Hood Gardens

Robin Hood Gardens — Londen


Een bedevaartsoord voor architectuurliefhebbers: dat is Robin Hood Gardens in Oost-Londen. Maar wie nog op pelgrimage wil, moet opschieten, want de toekomst van dit door Alison en Peter Smithson gerealiseerde woonoord ziet er somber uit.
Sir Richard Rogers trad deze zomer op als spreekbuis voor de 20th Century Society. Samen met andere invloedrijke architecten zoals Zaha Hadid, Robert Venturi en Toyo Ito ondernam hij deze zomer een tweede poging om het complex op de lijst voor English Heritage te krijgen. De groep maakte zich hard voor een heroverweging van het plan om het hele complex met de grond gelijk te maken, zoals dat in 2009 al besloten was. Helaas is deze poging mislukt: begin augustus is het verzoek afgewezen door de lokale politiek en door Historic England, het instituut dat bepaalt welke bouwwerken op de monumentenlijst komen te staan. Sloop lijkt hiermee onafwendbaar.

Het had de ideale woonomgeving moeten worden. Met woningen die liggen langs "straten in de lucht" waar bewoners elkaar ontmoeten en kleine kinderen veilig kunnen spelen. Centraal ligt een forse groenstrook met speelgelegenheid voor oudere kinderen.


Maar de realiteit was anders. Bewoners gedroegen zich anders dan voorzien. Op de ontmoetingsplekken ontwikkelden zich criminele activiteiten. En aan het onderhoud van de flats werd weinig aandacht en geld besteed. Woningen worden allang niet meer toegewezen en het verval is al jaren gaande. Alleen het parkje en de speeltuin worden nog enigszins onderhouden.

En toch, als je in het park even je gedachten de vrije loop laat en je voor de geest probeert te halen hoe het had kunnen zijn met wat meer aandacht en wat meer beleid, dan is het toch zonde wanneer dit oord voorgoed is verdwenen.


klik hier voor foto's >>


arjanstadhouders.nl | augustus 2015


terug >>